Καινοτόμες εφαρμογές φυσικοθεραπείας

This is a fully english-speaking physiotherapy clinic

Η φυσικοθεραπεία στην Ελλάδα σήμερα

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τη φυσικοθεραπεία το Εθνικό Σύστημα Υγείας, βρίσκεται κυριολεκτικά 20 χρόνια στο παρελθόν. Για την πολιτεία, η φυσικοθεραπεία αποτελεί μια πολυτέλεια, μια παροχή η οποία συνταγογραφείται αφού αποτύχουν όλες οι υπόλοιπες μέθοδοι αντιμετώπισης ενός μυοσκελετικού ή νευρολογικού προβλήματος, δηλαδή η επίμονη φαρμακευτική αγωγή ή η χειρουργική παρέμβαση. Αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία όπως θα διαβάσετε και στην ενότητα: Τι συμβαίνει στο εξωτερικό.

Οι μεταρυθμίσεις που συντελούνται σήμερα με την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) έχουν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο αποζημίωσης της φυσικοθεραπείας από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα 4 μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία Ι.Κ.Α. – Ο.Α.Ε.Ε. – Ο.Π.Α.Δ. – Ο.Γ.Α. συνένωσαν τους κλάδους παροχών υγείας σε έναν ενιαίο φορέα. Θέλωντας να ελέγξει τις υγειονομικές δαπάνες οι οποίες είχαν εκτροχιαστεί τα τελευταία χρόνια, το Υπουργείο Υγείας έκανε 2 σημαντικές κινήσεις σε θεσμικό αλλά και οικονομοτεχνικό επίπεδο:

  1. Εισακούστηκαν οι επανειλημμενές εκκλήσεις του φυσικοθεραπευτικού κλάδου για αλλαγή του τρόπου κοστολόγησης της φυσικοθεραπείας, υιοθετώντας ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ την αποζημίωση ανά φυσικοθεραπευτική συνεδρία, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες -υγειονομικά- χώρες της Ε.Ε. αλλά και της Αυστραλίας, του Καναδά, των Η.Π.Α. κλπ. Η συνεδρία αποτελεί σημαντικότατη θεσμική κατάκτηση για τους έλληνες φυσικοθεραπευτές, αφού αντικατέστησε ένα αναχρονιστικό, παράλογο και χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, σύστημα κοστολόγησης “κατά πράξη και περίπτωση”, την συνταγογράφηση δηλαδή ξεχωριστών θεραπευτικών πράξεων σε διάφορα μέρη του σώματος που χρειάζεται θεραπεία. Ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ βρίσκεται αναρτημένος στο μενού Ειδήσεις της ιστοσελίδας μας.
  2. Πλεόν καταργούνται όλοι οι περιορισμοί πρόσβασης σε φυσικοθεραπευτήρια ανάλογα με τη σύμβαση του εκάστοτε ταμείου (πχ οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ ήταν υποχρεωμένοι να ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ιατρούς και φυσικοθεραπευτές στην αρχή κάθε χρονιάς, ενώ τα κατά τόπους υποκαταστήματα ΙΚΑ έδιναν λίστα με συμβεβλημένα φυσικοθεραπευτήρια). Οι πρώην ασφαλισμένοι των παραπάνω ταμείων (πλέον ασφαλισμένοι ΕΟΠΥΥ) έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΙΑΤΡΟ ‘Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ από οποιανδήποτε περιοχή της Ελλάδας. Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΟΣ ΙΑΤΡΟΥ ‘Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΑΝΗΚΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ με μοναδική προϋπόθεση να είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

Σίγουρα απαιτείται ακόμα πολύ δουλειά στη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας γενικά αλλά και των φυσικοθεραπευτικών παροχών ειδικότερα. Είμαστε όμως σε σωστό δρόμο και οφείλουμε όλοι να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα.

Στο κέντρο μας θα σας ενημερώνουμε υπεύθυνα και με σαφήνεια για τις όποιες αλλαγές υπάρχουν στις διαδικασίες παροχών του ΕΟΠΥΥ και των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων. Ειμαστε συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, και μπορούμε να δεχθούμε ασθενείς από οποιαδήποτε περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής.