Ο βελονισμός είναι από τις ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες ήπιες φυσικές θεραπείες.

Η χρήση βελόνας για θεραπευτικούς σκοπούς αποτελεί σημερα κοινή πρακτική στον ιατρικό και φυσικοθεραπευτικό κόσμο. Αναφερόμαστε στις “ξηρές” βελόνες, σε εκείνες δηλαδή που δεν μεταφέρουν υγρά εντός ή εκτός του σώματος, μέσω διαδικασιών όπως οι ενέσεις ή οι αιμοληψίες.

Η χρήση βελόνας για να ερεθιστεί μηχανικά ο μυϊκός, ο αρθρικός, ο συνδεσμικός ή ο τενόντιος ιστός, αποτελεί επι της ουσίας την θεραπευτική πράξη του βελονισμού.

Αν θεωρήσουμε ότι το νευρικό μας σύστημα “απαντά” στα διάφορα ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος και τροποποιεί τη λειτουργία του, μπορούμε να καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο βελονισμός.

Τοποθετώντας σχεδόν ανώδυνα τις ειδικές, πολύ λεπτές, αποστειρωμένες, μιας χρήσεως βελόνες σε περιοχές του δέρματος, με στόχο να ερεθίσουμε τον ιστό (συνήθως μύες ή συνδετικό ιστό) που βρίσκεται από κάτω, προκαλούμε μια σειρά από απαντήσεις από τα συστήματα του οργανισμού.

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες των τελευταίων 30 ετών , φαίνεται ότι το τρύπημα της βελόνας:

1. Ενεργοποιεί κατιόντα συστήματα αναλγησίας του οργανισμού μας (άρα μας ανακουφίζει από τον πόνο)

2. Αυξάνει την αιμάτωση των ιστών και των νεύρων τους (άρα οι ιστοί μας τρέφονται καλύτερα)

3. Ρυθμίζει το αυτόνομο σύστημα και τις ορμόνες μας (άρα νοιώθουμε πιο ήρεμοι και πιο αποδοτικοί στην καθημερινότητα μας)

Σύμφωνα με διεθνείς κλινικές οδηγίες η χρήση βελονισμού έχει από υποσχόμενα εως καλά αποτελέσματα σε πληθώρα επώδυνων καταστάσεων, όπως και μακροχρόνιων δυσλειτουργιών. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30298749/)

Προτείνεται ανεπιφύλακτα για πολλές παθολογίες και κλινικές οντότητες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και τα Εθνικά Συστήματα Υγείας προηγμένων χωρών (πχ Ηνωμένο Βασίλειο) (https://www.nice.org.uk/guidance/ng193/documents/evidence-review-7)

Στο κέντρο μας εφαρμόζουν βελονισμό πιστοποιημένοι φυσικοθεραπευτές στην τεχνική του, από πανεπιστημιακά προγράμματα εκπαίδευσης.

Είμαστε στη διάθεσή σας για να λύσουμε κάθε απορία σας σχετικά με τον βελονισμό.

Physio Science Clinic

Βελονισμός