Η εξωσωματική θεραπεία με κρουστικά κύματα (ESWT) αποτελεί από τις πλέον σύγχρονες, ασφαλείς και αποτελεσματικές επιλογές στην φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση των μυοσκελετικών κακώσεων, ιδιαίτερα εκείνων που δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπευτικές μεθόδους.

Τα κρουστικά κύματα (Shockwave) είναι εφαρμογή της -επί χρόνια- δοκιμασμένης ιατρικής τεχνολογίας της εξωσωματικής λιθοτριψίας στον τομέα της φυσικοθεραπείας και της αποκατάστασης.

Τρόπος Δράσης

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με shockwave, ένα ηχητικό κύμα υψηλής εντάσεως, που φτάνει έως και τα 3 bar και υψηλής συχνότητας, αλληλεπιδρά με τους ιστούς του σώματος, δημιουργώντας συνθήκες μικροερεθισμού των ιστών, προκαλώντας επανέναρξη της επουλωτικής διαδικασίας. Με αυτό τον τρόπο επανεκκινεί τους μηχανισμούς αυτορρύθμισης και αποκαταστασης των ιστών, και οι δομές που δέχονται τα κρουστικά κύματα είναι έτοιμα να δεχθούν φορτίο μέσω της θεραπευτικής άσκησης.

Πλεονεκτήματα θεραπείας με κρουστικά κύματα

– Εφαρμογή χωρίς χρήση φαρμάκων (π.χ.έγχυση κορτικοστεροειδων) ή τοπικών αναισθητικών.
– Αναίμακτη, μη επεμβατική θεραπεία (μη χρήση βελονών – χειρουργικών τομών) με χρονική διάρκεια πραγματικής θεραπείας περίπου 10 λεπτά
– Είναι σύνηθες το αίσθημα της άμεσης ανακούφισης και της βελτίωσης της κίνησης ακόμα και μετά την πρώτη συνεδρία.
– Είναι ελάχιστες οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

– Επασβεστώσεις τενόντων
– Πελματιαία απονευρωσίτιδα
– Επικονδυλαλγία αγκώνα
– Πόνος στον ώμο (τενοντίτιδα, τενοντοπάθεια, ασβεστοποιός τενοντίτιδα)
– Τενοντοπάθεια του αχίλλειου τένοντα
– Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας
– Σημεία πυροδότησης του πόνου (Trigger points)
– Μυϊκές περιτονίες μυών που πονούν

Shock Wave